Overslaan en naar de inhoud gaan

Ronair drooginstallatie voor kant-en-klare maaltijden

 

Deze Ronair drooginstallatie is specifiek ontwikkeld om voedingsverpakkingen van kant-en-klare maaltijden te drogen.

Onze klant zocht een droogsysteem dat in staat was verpakkingen van kant-en-klare maaltijden van restwater te ontdoen. Het droogsysteem diende rechtstreeks in de productielijn gemonteerd te worden. Die lijn wordt gebruikt voor meerdere typen en formaten van producten. Daarom bestond de grootste uitdaging erin om een systeem te ontwerpen die de gevarieerde productformaten allemaal consistent kon drogen.

 

Deze installatie is op maat ontworpen en beschikt over een aantal speciale eigenschappen:

  1. Drogen van meerdere producttypen aan de hand van reactief systeem
  2. Automatische hoogteregeling via servomotor en kettingsysteem
  3. Geluidsonderdrukking met behulp van akoestische omkasting
  4. SIEMENS safety PLC voor aansturing en controle van droger
  5. Automatische stop via deurcontacten

De installatie die wij hiervoor ontwikkelden is voorzien van drie units: de drogerunit, de blowerunit en de elektrische kast.

De drogerunit bestaat uit een boven- en ondertransportband. De boventransportband is automatisch verstelbaar in hoogte via een kettingsysteem en een servomotor. Elke transportband telt acht snaren die door middel van een porte-à-faux systeem eenvoudig te vervangen zijn. Het drogen van de boven- en onderkant van de producten gebeurt via een droogbak voorzien van kunststofplaten met groeven. De zijkanten worden droog geblazen met behulp van nozzels.

De blowerunit bestaat uit een onderhoudsvrije blower met een vermogen van 22kW. De blower beschikt over twee vervangbare filters. Zowel de droger- als blowermodule is voorzien van een volledige omkasting met akoestische geluidspanelen om aan de geluideis van 80dB(A) te voldoen.

De elektrische unit bestaat uit een hoofdkast en een bedieningskast. De elektrische hoofdkast beschikt over één frequentiesturing voor de blower, één voor de hoogteregeling en twee voor de transportband. De aansturing en controle van droger wordt uitgevoerd door een SIEMENS safety PLC. De procesvisualisatie wordt weergegeven op de bedieningskast via een operator panel met touch screen. Afhankelijk van het signaal dat door de klant wordt verstuurd, zal het type product veranderen. Bij een productwissel zullen de bijhorende paramaters automatische aangepast worden naar vooraf ingestelde waarden.

Om de veiligheid te verhogen is elke deur van de drogerkast voorzien van een deurcontact om een automatische stop te generen bij het ongeautoriseerd openen van de één van deze deuren.