Skip to main content

De 5 grootste gevaren van perslucht

editor - Sunday, 17 January, 2021 - 13:54 -

Werk jij in een sector waar veel stof circuleert? Gebruiken jouw techniekers al jarenlang perslucht om zich af te blazen? Dan weet je vast ook wel dat afblazen met perslucht niet zonder gevaar is!

In onze infographic of in de tekst hieronder lees je alles over de gevaren van perslucht en stellen we een veilig alternatief voor.

De cijfers van het ACV(*) liegen er niet om. 49% van de Belgische firma’s slaagt niet voor veiligheidscontroles. 79 Belgen worden dagelijks arbeidsongeschikt, jaarlijks zijn dat er bijna 30 000 (= 0,3% van de bevolking!) Tot slot worden 2 op 3 arbeidsongevallen nog niet eens geregistreerd dus in werkelijkheid liggen die cijfers nog een stuk hoger. Natuurlijk is perslucht hiervan niet de enige of belangrijkste oorzaak, maar het is wel één van de oorzaken die we gemakkelijk zouden kunnen voorkomen.

Een ongeval met perslucht is snel gebeurd. Zeker wanneer werknemers zich niet bewust zijn van het gevaar of het niet nauw nemen met de werkprocedures. Perslucht wordt vaak gebruikt door werknemers om zich af te stoffen. Daar zijn er echter grote risico’s aan verbonden. Door de geconcentreerde stroom, hoge druk en hoge snelheid kan je huidwonden oplopen. Rechtstreeks contact met perslucht kan ernstige of zelfs dodelijke gevolgen hebben. Zelfs wanneer er gebruik gemaakt wordt van veiligheidsnozzles, die de perslucht onder 30 psi houden, blijven de risico’s voor het menselijke lichaam reëel. 

Mogelijke gevaren zijn

  1. Huidwonden
  2. Wanneer perslucht in de mond geblazen wordt, kunnen de longen, de maag of de darmen scheuren.
  3. Perslucht kan via de navel het lichaam binnendringen, zelfs door een laag kledij, en de darmen scheuren.
  4. Perslucht kan in de bloedbaan binnendringen en kan een embolie veroorzaken met ernstige tot dodelijke gevolgen. Als de luchtbel in de hersenen terecht komt, kan dat een beroerte veroorzaken en in het hart kan het leiden tot een hartaanval.
  5. Als de perslucht gericht wordt naar het oog, kan dat een oog uitblazen.

Blazen uw werknemers zich af met perslucht? Bent u zich bewust van de gevaren? Zoekt u een veilig alternatief? Neem contact op met ons team, zij zullen u met plezier verder helpen.

Geen perslucht meer gebruiken dus! Maar hoe kan het personeel zich dan op een veilige manier afstoffen? 

Het JetBlack Safety systeem is een veilig alternatief voor het afstoffen of afblazen van werknemers. Een blower levert een groot volume lucht aan een relatief lage druk, slechts 200 mBar. Bovendien is het systeem ook nog eens energiezuiniger en stiller dan persluchttoestellen.

Wens je het afgeblazen stof op te vangen? Geen probleem, we bieden ook een cleaning booth  aan. Deze cabine zorgt ervoor dat het afgeblazen stof veilig en efficiënt wordt afgezogen en verzameld.