Logo CYAGO, Oplossingen voor drogen en afblazen

Story

U bent hier:

OCTRON® blaast pellets van vrachtwagens

OCTRON blaast pellets van vrachtwagens, CYAGO, Oplossingen voor drogen en afblazen
OCTRON logo, Afblazen van pellets op vrachtwagens, CYAGO, Oplossingen voor drogen en afblazen

OCTRON – Operation Clean Truck

Dat de plasticvervuiling een groot probleem vormt voor onze planeet, is inmiddels wel bekend. Plastic komt in allerlei vormen en maten in onze natuur terecht, wat bijzonder nefast is voor fauna en flora, en voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde ‘plastic soep’, de enorme concentraties van afval die in de zeeën en oceanen ronddrijven.

Er zijn vele verschillende oorzaken van deze vervuiling. Een ervan is de industriële lekkage van pellets, kleine plastic korrels van zo’n twintig milligram die letterlijk en figuurlijk de ‘bouwsteentjes’ vormen van heel veel plastic producten. Van flessen, verpakkingen, speelgoed, werkmateriaal, noem maar op; het gaat van rioolbuizen tot badeendjes. Bedrijven in de brede plasticindustrie verliezen of ‘morsen’ ongewild pellets op hun terreinen en tijdens het vervoer ervan, waarna die terechtkomen in de natuur, in waterlopen, in de zee. Het lijkt een beetje op weggewaaide confetti na een feest… maar er is helemaal niets feestelijks aan. Volgens experts gaan er jaarlijks wereldwijd 230.000 ton pellets verloren, wat neerkomt op 1150 miljard korrels. Nogmaals: jaarlijks. Het zijn cijfers die doen duizelen.

Operation Clean Sweep (OCS), Afblazen van pellets op vrachtwagens, OCTRON, CYAGO, Oplossingen voor drogen en afblazen
OCTRON, Afblazen van pellets op vrachtwagens, CYAGO, Oplossingen voor drogen en afblazen

Jaren geleden werd daarom een internationaal actieplan op touw gezet, 'Operation Clean Sweep' (OCS). Vrij vertaald: Operatie Schone Kuis. Het wil bedrijven aanzetten om hun pelletverlies zoveel mogelijk te voorkomen, liefst tot nul te reduceren. Het uiteindelijke doel is klaar en duidelijk: zero pellet loss. Heel wat bedrijven hebben zich reeds bij dit programma aangesloten. Zo zetten ze zich niet alleen op een verantwoordelijke manier in voor het milieu, het komt ook hun eigen efficiëntie en imago ten goede. Een win-win dus.

Hoe kan CYAGO je hierbij helpen?

Het verlies van pellets gebeurt bij iedere handeling: tijdens de productie, de verwerking, de recyclage en last but not least bij het transporteren ervan. Wanneer vrachtwagens via hun mangat – d. i. een opening aan de bovenzijde – met duizenden kilo’s pellets worden gevuld, vallen er altijd een hoop korrels rond dat gat. Als de voertuigen vervolgens wegrijden van het bedrijventerrein, komen die korrels terecht op de openbare weg en in de natuur. Het gaat telkens om veel pelletverlies, met dus een grote impact. Een goeie oplossing hiervoor bestaat erin de gevulde vrachtwagens voor hun vertrek eerst grondig 'af te blazen'. En wie ‘afblazen’ zegt, zegt natuurlijk CYAGO…

De lancering van OCTRON

Vol enthousiasme lanceerden wij een eigen ‘operatie’, Operation Clean Truck (OCT), om vrachtwagens van hun pellets te bevrijden en de strijd tegen plasticvervuiling aan te gaan. We tekenden een grote, gesofisticeerde afblaasinstallatie uit en gaven het de naam OCTRON. Dat is een samenvoeging van OCT met RON, een verwijzing naar ons RONAIR-blaassysteem waarmee we het voertuig reinigen. Meer concreet bestaat deze installatie uit een tunnel met luchtmessen. Je kunt het enigszins vergelijken met een carwash, maar dan met enkel lucht. De vrachtwagen rijdt er traag doorheen en wordt in die korte tijd afgeblazen. De plastic korrels worden opgevangen in een rooster op de grond en kunnen zo gerecupereerd worden. Waarna de vrachtwagen zonder korrels op zijn rug de baan op kan. OCTRON is een triomfboog, voor bedrijf en natuur.

We plaatsen intussen al een aantal dergelijke instalaties, met een succesvol resultaat. En we staan klaar om ook andere bedrijven te helpen in de zoektocht om het korrelverlies tegen te gaan. Zo kunnen we samen een kleinere maar belangrijke stap zetten naar een plasticvrije natuur. Want als iedereeen zijn eigen stoep schoonveegt, komen we tot een propere wereld, toch?

OCTRON, Afblazen van pellets op vrachtwagens, CYAGO, Oplossingen voor drogen en afblazen

Let your drying or blowing needs
become our goal

Yobo symboliseert onze toewijding, onze ijver en onze passie. ("You Only Blow Once")

Onze oplossingen

Content